Lukrecja (Glycyrrhiza Glabra)

Lukrecja jest rośliną, która od wieków słynie ze swojego prozdrowotnego działania. Nie bez powodu stosowana była już dawno temu i faktycznie dzięki niej zauważyć można było poprawę przy wielu dolegliwościach zdrowotnych. Warto przyjrzeć się jej nieco bliżej, a zwłaszcza właściwością, które mogą mieć wpływ na trądzik różowaty i pomagać w jego leczeniu.

Lukrecja- właściwości, które mogą poprawić wygląd skóry

Lukrecja między innymi posiada właściwości, które faktycznie mogą przyczynić się do znaczącej poprawy stanu skóry. Warto wymienić przynajmniej kilka z nich, aby zrozumieć, jak dobre ma ona działanie na cały organizm.

Wśród tych właściwości wskazać można:

  • właściwości zatrzymywania wody w tkankach,
  • nawilżające,
  • kojące,
  • bakteriobójcze,
  • łagodzące,
  • wygładzające.

Dowiedz się jakie kosmetyki używać do pielęgnacji trądziku różowatego:
https://acnerose.pl/tradzik-rozowaty-jakie-kosmetyki-do-pielegnacji/

To dlatego lukrecja często polecana jest osobom, które borykają się ze zmianami trądzikowymi lub wręcz przeciwnie, cierpią z powodu zbyt suchej i nienawilżonej skóry. Warto szukać lukrecji w składzie wybieranych kosmetyków. Dzięki temu o wiele łatwiej będzie dbać o prawidłową równowagę skóry.

Dzięki temu, że ma ona działanie bakteriobójcze, w znacznym stopniu przyspiesza gojenie się skóry, dzięki czemu krostki i wypryski znikają o wiele szybciej. Oczywiście dodatkowo lukrecja znacząco zmniejsza świąd. Jest to ogromny plus, ponieważ dzięki temu pojawiające się wypryski nie są na nowo rozdrapywane i mogą szybciej i spokojniej się goić.

Ekstrakt z lukrecji znajdziemy w kremie na trądzik różowaty Acnerose

Jakie związki zawiera lukrecja?

Lukrecja zawiera związki, które świadczą o tym, że ma ona tak doskonały wpływ na skórę. Dodatkowo zawiera ona glizyryzynę, która znana jest jako słodzik słodszy nawet od cukru. To dlatego zdarza się, że lukrecja dodawana jest także do słodyczy lub napojów słodzonych. Dzięki temu uzyskać można niepowtarzalny smak. Dodatkowo zawiera ona saponiny, flawonoidy oraz kwasy organiczne. To właśnie one delikatnie myją, a także pielęgnują problematyczną skórę i sprawiają, że zaczyna ona wyglądać po prostu zdrowiej. Z całą pewnością jest to na ogromny plus.

Lukrecja

Gdzie stosowana jest lukrecja?

Lukrecja stosowana może być w wielu różnych kosmetykach. Często znaleźć można ją na przykład w kremach nawilżających czy właśnie w tych, które dedykowane są specjalnie skórze z problemami. Dzięki temu skóra staje się odżywiona i pełna blasku. Oprócz tego może być stosowana także w preparatach odżywczych i maseczkach, które pozostawiane są na twarzy na pewien czas, aby mogły lepiej działać i wchłaniać się.

Skąd pochodzi lukrecja i jak jest pozyskiwana?

Lukrecja rośnie w wielu miejscach na świecie. Także we Włoszech. Pozyskiwana jest ona z korzenia, w którym znajdują się najważniejsze elementy, które mają duży wpływ na stan skóry.

Lukrecja jest coraz częściej spotykana w kosmetykach do pielęgnacji skóry. Z całą pewnością sprawia ona, że skóra staje się odżywiona, wygładzona i pozbawiona nieestetycznych zaczerwienień oraz wyprysków. To właśnie z tego powodu zalecana jest ona osobom, które cierpią z powodu trądziku różowatego lub innych, mało przyjemnych chorób skóry i szukają skutecznego rozwiązania, które raz na zawsze pozwoli przywrócić skórze odpowiedni wygląd i stan zdrowia.

Zestaw na trądzik różowaty - Acnerose

STOSUJ ACNEROSE
KOSMETYKI NA TRĄDZIK RÓŻOWATYZAMÓW!


Bibliografia

1. Rebora A., The management of rosacea, 2002
2. Wilkin J.K., Rosacea. Pathophysiology and treatment, 1994
3. Landow K., Rosacea: the battle goes on, 2005