Kwas laktobionowy (Lactobionic Acid)

Kwas laktobionowy ma bardzo wiele zalet, a najważniejszą z nich jest działanie podobne do tego, jakie otrzymuje się po zastosowaniu kwasów AHA, z tym że wolny jest od szkodliwych skutków ubocznych, jakimi są podrażnienia skóry. Jego skuteczność porównywana jest do kwasu glikolowego, ale tak jak pozostałe kwasy hydroksylowe, normalizuje proces złuszczania oraz pobudza produkcję włókien kolagenowych. Ze względu na szereg korzystnych właściwości znajduje zastosowanie w preparatach kosmetycznych do twarzy i ciała dla wszystkich typów skóry, szczególnie cery wrażliwej, skłonnej do podrażnień i problematycznej.

Kwas laktobionowy na trądzik różowaty i inne problemyKwas laktobionowy

Kwas laktobionowy na trądzik różowaty charakteryzuje się działaniem przeciwzapalnym i łagodzącym, co odróżnia go na tle innych rodzajów kwasu. Cechuje się takimi właściwościami ze względu na znajdujące się w jego strukturze cząsteczki galaktozy. Inne hydroksykwasy wywołują zwykle zaczerwienienia, podrażnienia i świąd. W przypadku tego rodzaju kwasu skutki uboczne nie występują, dlatego zalecany jest do pielęgnacji skóry wrażliwej, a także z poważnymi stanami zapalnymi, w tym dla: skóry z trądzikiem różowatym, zwykłym czy przy łojotokowym zapaleniu skóry lub atopowym zapaleniu skóry.

Wymienia się jako podstawowe właściwości kwasu laktobionowego :

  • regeneracyjne,
  • wygładzanie i zmiękczanie naskórka,
  • wzmacnianie funkcji bariery ochronnej skóry,
  • łagodzenie podrażnień i zaczerwienień,
  • przeciwzapalne,
  • wiązanie i magazynowanie wody w komórkach skóry, co zapobiega ich odwodnieniu i przesuszeniu,
  • delikatne złuszczanie naskórka,
  • uelastycznienie i ujędrnienie naskórka,
  • ograniczenie widoczności rozszerzonych naczynek krwionośnych,
  • ograniczenie tendencji naczynek krwionośnych do pękania i zaczerwienienia skóry,
  • stymulacja procesów gojenia się ran,
  • zmniejsza widoczność płytkich zmarszczek.

ACNEROSE
ODŻYWCZE DERMOKOSMETYKI NA TRĄDZIK RÓŻOWATY

Kwas laktobionowy – zastosowanie

Kwas laktobionowy ma bardzo szerokie zastosowanie. Wykorzystywany jest w preparatach kosmetycznych do twarzy oraz ciała. W przypadku kosmetyków do twarzy wykorzystywany jest głównie jako składnik produktów do pielęgnacji skóry naczyniowej, wrażliwej oraz trądzikowej, ale także dojrzałej.

Ze względu na swoje właściwości antyoksydacyjne stanowi również składnik serum odmładzającego. Równie chętnie kwas laktobionowy wykorzystywany jest w preparatach kosmetycznych do pielęgnacji ciała, w których stanowi remedium na rogowacenie okołomieszkowe. Przeznaczony jest również jako składnik normalizujący pH skóry, wykorzystywany jest również w kosmetykach po opalaniu ze względu na swoje właściwości łagodzące.

Kwas laktobionowy – pochodzenie i sposób pozyskiwania

Kwas laktobionowy należy do kwasów bionowych z grupy hydrokwasów. Pozyskiwany jest naturalnie z laktozy na drodze utleniania. W jego strukturze znajdują się złączone cząsteczki galaktozy i glunolaktonu, dlatego włączany jest do grupy polihydrokwasów. Kwasy PHA wykazują podobne działanie do tych z grupy AHA, ale budowa ich cząsteczek powoduje, że działają łagodniej.

Acnerose - zestawKwas laktobionowy – znajdziesz go w płynie oczyszczającym na trądzik różowaty Acnerose

Kwas laktobionowy to pożądany składnik w preparatach na trądzik różowaty. Można go znaleźć także w specjalistycznym płynie oczyszczającym Acnerose. Prócz tego zawiera także: ekstrakt z aloesu, olejek mięty zielonej, glukonolakton oraz alantoinę. Płyn Acnerose doskonale nadaje się do cery: trądzikowej z bliznami potrądzikowymi, naczynkowej, szorstkiej i skłonnej do zaczerwienień. Preparat doskonale regeneruje wydzielanie sebum, oczyszcza, nawilża, działa przeciwzapalnie, a także antybakteryjnie. Jeśli chcesz odnowić oraz zregenerować uszkodzony naskórek, wybierz płyn Acnerose już dziś i ciesz się piękną cerą!
Wpisując na stronie acnerose.pl w koszyku hasło rabat10 otrzymasz 10% rabatu na cały koszyk. Kliknij i sprawdź!

ACNEROSE
ODŻYWCZE DERMOKOSMETYKI NA TRĄDZIK RÓŻOWATY


Bibliografia

1. Maciejewska-Radomska A., Placek W., Dieta w chorobach skóry, 2015
2. Chosidow O., Crbierc B., Epidemiology of rosacea: updated data, 2011

Podobne wpisy