Ichtiol (Sodium Shale Oil Sulfonate)

Ichtiol to termin, który dla niektórych osób może brzmieć nieco enigmatycznie. Można jednak pokusić się o stwierdzenie, że zdecydowana większość z nas kojarzy maść ichtiolową, która znajduje się w niejednej domowej apteczce. Okazuje się, że substancja ta znalazła zastosowanie także w leczeniu dermatozy, zwanej trądzikiem różowatym. Co warto wiedzieć więc o ichtiolu?

IchtiolIchtiol – jakie związki zawiera?

Ichtiol (Sodium Shale Oil Sulfonate) swoje dobroczynne właściwości zawdzięcza zawartości cennych związków. Mowa tu przede wszystkim o związkach siarki. To właśnie ze względu na nie ichtiol jest tak bardzo ceniony. Jak zaś pozyskiwany jest ten dobroczynny składnik kosmetyków? Otóż jego źródło stanowią łupki bitumiczne pochodzące z ery mezozoiku. Łupki te poddawane są procesowi tak zwanej suchej destylacji w 480 stopniach Celsjusza. Na tym jednak nie koniec.

Uzyskany w ten sposób produkt poddawany jest dalszej destylacji, która ma na celu likwidację substancji, które nie są pożądane. Ichtiol może charakteryzować się ciemnobrunatnym zabarwieniem lub też być koloru jasnego.

Ichtiol wykorzystywany jest między innymi jako składnik kosmetyków takich jak:

  • szampony,
  • maści,
  • balsamy,
  • kremy.

Zobacz jak rozpoznać trądzik różowaty

Wszystkie wyżej wymienione produkty można zakupić w drogeriach, zarówno tych stacjonarnych jak i internetowych. Maść z ichtiolem znajdziemy także w aptekach. Jest to oczywiście produkt dostępny bez recepty.

ACNEROSE
ODŻYWCZE DERMOKOSMETYKI NA TRĄDZIK RÓŻOWATY

Ichtiol – jakimi właściwościami się charakteryzuje?

Ichtiol to składnik, który charakteryzuje się wszechstronnymi właściwościami. Przede wszystkim, ichtiol ze względu na zawartość związków siarki charakteryzuje się silnym działaniem przeciwzapalnym i wysuszającym. Preparaty lecznicze i kosmetyki na trądzik różowaty z jego dodatkiem są więc w stanie przyśpieszać gojenie się stanów zapalnych. Zapobiegają również ich pojawianiu się. Z tego też względu preparaty z ichtiolem polecane są osobom borykającym się z trądzikiem pospolitym. Ichtiol na trądzik różowaty także ma szansę zadziałać. Jest on w stanie pozytywnie wpłynąć na redukcję rumienia różowatego, który jest skutkiem przewlekłego stanu zapalnego. Ichtiol charakteryzuje się również działaniem antybakteryjnym.

Nie można odmówić mu także właściwości przyśpieszających gojenie się ran oraz obrzęków. Z tego też względu maść ichtiolowa znajdzie zastosowanie w przypadku stłuczeń oraz otarć naskórka. Ze względu na swoje przeciwgrzybicze właściwości, ichtiol doskonale sprawdza się jako wsparcie terapii przeciwłupieżowych. Wszystkie preparaty kosmetyczne oraz lecznicze zawierające ten dobroczynny składnik powinny być stosowane systematycznie.

Acnerose - krem na dzień

Jedynie regularność sprawi, że pojawią się trwałe oraz przede wszystkim satysfakcjonujące efekty. Zawsze trzeba także mieć na uwadze to, aby wszelkie kosmetyki z wyjątkiem szamponu aplikować na jak najstaranniej oczyszczoną skórę. W przeciwnym razie, składniki aktywne włącznie z ichtiolem nie będą miały szansy się wchłonąć. Wskazana jest także cierpliwość. Rezultaty pojawią się dopiero po kilku tygodniach używania preparatów z ichtiolem.

W preparacie Acnerose Day Cream znajduje się olej z glistnika, który bardzo dobrze radzi sobie w łagodzeniu podrażnień, zaczerwienień i w oczyszczaniu skóry z niedoskonałości. Doskonale goi zmiany trądzikowe. Acnerose Day Cream zawiera także ekstrakt z lukrecji, ruszczyka kolczastego, czy bisabolol. Dzięki tak bogatemu składowi działa kompleksowo na trądzik różowaty. Są to naturalne i aktywne substancje. Nakładaj krem dwa razy dziennie na czystą twarz i ciesz się pięknym wyglądem!

ACNEROSE
ODŻYWCZE DERMOKOSMETYKI NA TRĄDZIK RÓŻOWATY


Bibliografia

1. Maciejewska-Radomska A., Placek W., Dieta w chorobach skóry, 2015
2. Tyc-Zdrojewska E., Trznadel-Grodzka E., Kaszuba A., Wpływ przewlekłych chorób skóry na jakość życia pacjentów, 2011

Podobne wpisy