Nabiał a trądzik różowaty – jaka jest między nimi zależność?

Nabiał a trądzik różowaty to zestawienie, które często pojawia się w kontekście rozmów o przyczynach trądziku. Jaki jest rzeczywisty wpływ diety na problemy ze skórą? Czy dieta wegańska przyczynia się do poprawy jej kondycji i zniwelowania stanów zapalnych? Wszystkiego dowiesz się z poniższego artykułu.

Nabiał a trądzik różowatyNabiał a trądzik różowaty – niekorzystny wpływ na skórę?

Wiele osób zastanawia się, czy wpływ nabiału na trądzik różowaty jest mitem czy faktem. Na początku należy podkreślić, że etiologia trądziku jest na tyle złożona, że niemożliwe jest określenie jednej przyczyny, która go powoduje.

Wpływać na niego mogą zarówno:

  • czynniki genetyczne (na które nie mamy żadnego wpływu),
  • czynniki hormonalne,
  • czynniki środowiskowe, o których w dużej mierze decydujemy poprzez swoje wybory żywieniowe czy zachowanie.

W związku z powyższym dieta na trądzik różowaty jest jednym z elementów nasilających zmiany trądzikowe. Taką rolę może też pełnić omawiany nabiał.

Sprawdź: Domowe sposoby na trądzik różowaty

Nabiał a trądzik różowaty, czyli co jest odpowiedzialne za zmiany skórne

Spożywanie nabiału i występowanie trądziku różowatego może być związane z obecności w mleku kazeiny i białek serwatkowych, które przyczyniają się do zwiększenia ilości insulinopodobnego czynnika wzrostu (IGF 1). Jego podwyższony poziom przekłada się na nasilenie objawów trądziku różowatego. Co więcej, mleko, a tym samym powstające na jego bazie produkty nabiałowe, zawiera substancje steroidowe.

Ta grupa substancji stanowi prekursor hormonów androgennych, które są odpowiedzialne za produkcję sebum.

A jak wiadomo, nadmierna produkcja łoju przyczynia się do powstawania stanów zapalnych skóry. Ponadto badania naukowe wskazują, że do pogorszenia cery bardziej przyczyniają się mleko odtłuszczone i niskotłuszczowe niż popularne mleko pełnotłuste.

Zestaw na trądzik różowaty - Acnerose

WYBIERZ ACNEROSE
ZESTAW ODŻYWCZYCH DERMOKOSMETYKÓW NA TRĄDZIK RÓŻOWATYZAMÓW!

Nabiał a trądzik różowaty – mit czy prawda?

Wokół nabiału i trądziku różowatego zrodziło się wiele teorii. Według najnowszych badań nie trzeba rezygnować ze spożycia nabiału całkowicie. Dlaczego ?Zagrożeniem mogą być pewne grupy produktów nabiałowych, a przede wszystkim ich nadmierne spożycie oraz predyspozycje indywidualne.

Według zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia dzienna, dopuszczalna dawka nabiału powinna wynosić nie więcej niż dwie, duże szklanki mleka

W związku z tym każdy, kto nie ma stwierdzonej nietolerancji laktozy albo innej alergii albo nietolerancji pokarmowej może spokojnie zjeść wskazaną ilość nabiału w dowolnej formie. Nie powinna być wtedy szkodliwa. Dostarcza za to wartościowych składników.

Nabiał a trądzik różowaty a pozostałe metody leczenia

Choć wpływ nabiału na trądzik różowaty wciąż pozostaje kwestią dyskusyjną, to specjaliści pozostają zgodni w temacie unikania potencjalnych czynników drażniących.

Znaczenie mają właściwości antybakteryjne, nawilżające oraz normalizujące pracę gruczołów łojowych i łagodzące.

Kluczowa jest właściwa pielęgnacja skóry z trądzikiem różowatym. Szczególnie pomocne okazują się kosmetyki zawierające składniki pochodzenia naturalnego.

Podsumowując, przyczyny trądziku różowatego są bardzo złożone, dlatego nie można wyodrębnić kilku z nich, które są głównymi sprawcami problemów skórnych. Jeśli zauważasz u siebie pogorszenie stanu skóry po spożyciu nabiału, lepiej odstawić go na 8 tygodni i sprawdzić, jak zachowuje się cera.
Wpisując na stronie acnerose.pl w koszyku hasło rabat10 otrzymasz 10% rabatu na cały koszyk. Kliknij i sprawdź!


Bibliografia

1. Wolska H., Placek W., Trądzik różowaty – aktualne poglądy na etiopatogenezę i leczenie, 2016
2. Sielska H., Seneczko M., Trądzik różowaty – postacie nietypowe, 2003