Odpowiednia dieta na trądzik różowaty

Trądzik różowaty to jedna z chorób, którą lekarze rozpoznają od niedawna. Kiedyś nikt nie zwracał uwagi na zmiany skórne u osób dorosłych i często były one bagatelizowane. Obecnie u coraz większej liczby osób stwierdza się jednak trądzik różowaty, który wymaga specjalistycznego leczenia, które często trwa przez wiele miesięcy.

Nie należy mylić tej choroby z trądzikiem młodzieńczym, ponieważ mają one ze sobą niewiele wspólnego. Okazuje się, że trądzik różowaty dotyka głównie osób po dwudziestym piątym roku życia, ale często są to osoby znacznie starsze, nawet po okresie przekwitania. Bywają one bardzo zdziwione, kiedy na ich twarzach pojawiają się krostki i brzydkie zmiany skórne.

Jak wygląda trądzik różowaty?

  • Na początku, w okolicach nosa i policzków najczęściej pojawiają się zaczerwienienia i tak zwane pajączki, a więc pękające naczynka.
  • Z czasem, zaczyna wychodzić niewielka kaszka z małych krostek.
  • W stanie zaawansowanym, trądzik charakteryzują większe krosty ropne, a nawet blizny.
  • Wówczas może on pojawiać się nawet na czole, powiekach, za uszami, na szyi i dekolcie.

Im szybciej pacjent zorientuje się, że dotknął go trądzik różowaty, tym większe ma on szanse na szybkie pozbycie się problemu. Przyczyn powstawania trądziku może być wiele. Wśród nich coraz częściej pojawia się niestety niewłaściwa dieta oraz zły tryb życia.

Poza tym, lekarze wskazują również na powody takie jak:

  • problemy hormonalne,
  • zaburzenia układu krwionośnego i układu trawienia,
  • promieniowanie UV,
  • dziedziczenie.

W każdym przypadku, przyczyna może okazać się inna. Okazuje się jednak, że odpowiednia dieta przy trądziku różowatym, wskazana jest dla każdego pacjenta, któremu zależy na szybkim powrocie do zdrowia. Układ pokarmowy jest bowiem bardzo wrażliwy i często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że podrażniony, odpowie nam on właśnie w taki sposób, atakując skórę.

Dieta na trądzik różowaty powinna zostać opracowana przez lekarza dermatologa. Na pewno wskaże on, czego należy unikać i co warto ograniczyć. Poza tym, można też udać się do dobrego dietetyka, który z pewnością będzie wiedział, jaki jadłospis zaproponować pacjentowi z takimi problemami skórnymi. Na pewno można wskazać na kilka podstawowych zasad, których powinno się przestrzegać. Trądzik różowaty – czego unikać należy?

  • Należy unikać potraw ostrych i pikantnych. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że przyprawy takie jak papryka chilli, pieprz cayenne i inne mogą bardzo negatywnie wpływać na stan ich układu pokarmowego i dawać się we znaki właśnie na skórze. A więc czego nie jeść mając trądzik różowaty? Ostrych dań.
  • Warto zrezygnować też z mocnej kawy i herbaty na rzecz wody mineralnej. Wielu lekarzy zaleca również rezygnację z alkoholu oraz innych używek.
  • Ważne jest stosowanie diety alkalizującej, a więc odkwaszającej organizm.

Trądzik różowaty – dieta

Dieta odkwaszająca na trądzik różowaty ma w tym przypadku ogromne znaczenie. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że ich układ pokarmowy jest za bardzo zakwaszony. Wynika to z naszych codziennych przyzwyczajeń. Jak zaplanować swój jadłospis? Mając trądzik różowaty co jeść, aby go załagodzić? Przede wszystkim, powinno się w nim znaleźć jak najwięcej warzyw. Poleca się brokuły, paprykę, pomidory, warzywa strączkowe i cebulę. Koniecznie należy postawić też na kasze, a w szczególności kaszę jaglaną, ponieważ ma ona udowodnione silne właściwości alkalizujące.

Przy diecie odkwaszającej, warto na jakiś czas zrezygnować z produktów pochodzenia zwierzęcego, ponieważ to one najbardziej nas zakwaszają. Odpada więc nabiał, ale również mięso, w szczególności to czerwone. Białko można pozyskiwać z roślin strączkowych, jak fasola, groch, czy ciecierzyca.

Bardzo ważne jest picie odpowiedniej ilości płynów, w tym wody mineralnej niegazowanej. Osoba dorosła powinna jej wypijać  minimum dwa litry w ciągu dnia.

Wielu lekarzy zaleca też, aby dieta bogata była w naturalne antybiotyki, jakimi są czosnek, cebula, papryka i wszelkiego rodzaju kiszonki. Często trądzik różowaty leczy się przecież właśnie przy pomocy antybiotyków doustnych i miejscowych w postaci kremów i maści.

Oczywiście, taka dieta nie jest na całe życie. Najważniejsze jest złagodzenie objawów trądziku i zahamowanie jego rozwoju. Z czasem można spokojnie włączać po kolei produkty zakazane. Należy jednak uważać i cały czas obserwować swoją cerę. Lepiej nie przesadzać też z przyprawianiem, ponieważ to nigdy nie służy cerze. Osoby ceniące sobie smak, mogą z powodzeniem stosować zioła, które nie mają właściwości rozgrzewających.

Odpowiednio zbilansowana zdrowa dieta powinna szybko przyczynić się do szybkiej poprawy stanu skóry, jeżeli zostanie połączona z dobrymi metodami leczenia. Na pewno wpłynie ona również pozytywnie na cały organizm i jego stan zdrowia.